Veel Gestelde Vragen

 

 

Wat zijn LED lampen?

Momenteel wordt er enorm veel over led-lampen gesproken. Maar, wat is een LED nu eigenlijk?

 

Led verlichting Fantasia

 

Een LED is geen lamp in de klassieke zin van het woord, maar een cristal dat met een bepaalde techniek licht uitstraalt. Er komt geen gloeidraad of gas meer aan te pas en dit zorgt voor een enorm lange levensduur (tot 100.000 uren). Ze verbruiken ook ongelooflijk weinig energie en geven nagenoeg geen warmte af.

Zelf kent U zeker reeds een LED toepassing, namelijk de verklikkerlichtjes van bijvoorbeeld Uw TV of de moderne achterlichten van een wagen. Men is erin geslaagd om de lichtopbrengst van deze LED gevoelig te verbeteren, waardoor ze nu geschikt zijn voor heel wat verlichtingstoepassingen, zoals orientatieverlichting ('s nachts in een gang bijvoorbeeld) en accentverlichting. Zelfs voor je algemene verlichting in de woning zijn ze nu geschikt. Er bestaat echter geen LEDlamp die voor alle toepassingen geschikt is, en die zal er ook nooit komen. Wel zijn er ongelooflijk veel verschillende types die telkens een oplossing kunnen geven aan uw wensen.

Om door dit bos de bomen te kunnen zien, raden wij U dan ook aan om een specialist te raadplegen.

 

 


Energie besparen met verlichting? Hoe doe ik dat?

Door het vervangen van Uw gloeilampen door spaarlampen of LED's kan U tot 85% energie besparen. Dit is goed voor het milieu én voor Uw portemonnee! Zelfs het vervangen van toestellen met oude TL lampen (T8 of dikke TL lampen) door nieuwe T5 (dunner) lampen met electronische ballast kan tot 60% energie besparen.

Het is dan ook interessant zowel voor u thuis als voor de professionele gebruiker met een winkel of bureel om samen met een verlichtingsadviseur te bestuderen of "relighting" wenselijk is of niet. Besparen moet U hierbij interpreteren als besparen op de werkelijke energiekost, maar ook als besparen op de onderhoudskost van de installatie. Zo zal je een duurdere LED-lamp minder vaak moeten vervangen dan een fluorescentielamp. Ook dat is besparen!

 

 

Is halogeen een spaarlamp?

verlichting fantasia halogeenlampTegenwoordig moeten we ons antwoord nuanceren. Halogeenlampen verbruiken de aangegeven wattage. Een lamp van 50 Watt verbruikt dus 50 Watt, ongeacht of dit een gloei- of een halogeenlamp is. Wel geeft een traditionele halogeenlamp ongeveer 10% meer rendement dan een gloeilamp. In die zin is de halogeenlamp dus wel iets zuiniger.

Nu zijn er echter reeds energie efficiënte halogeenlampen op de markt. Deze verbruiken 30% minder energie om hetzelfde licht te produceren als hun voorgangers. Wij noemen ze "HALOCO" lampen.Ze zijn reeds verkrijgbaar in allerlei vormen en hebben een verbruik van 18/28/40W. Ze geven evenveel licht als een traditionele halogeenlamp van 25/40/55W. Momenteel zijn zij de goedkoopste manier om te besparen!

 

 

 

Kan ik een lamp altijd dimmen?

Neen. Dit hangt af van de soort lamp en - in voorkomend geval - van de transformator of het voorschakelapparaat. Voor de ene soort lamp is dimmen daarenboven goed, terwijl dit voor de andere soort lamp de levensduur verkort. Tenslotte moeten dimmer en het te dimmen toestel op elkaar afgestemd zijn. Vraag dus altijd advies aan je verlichtingspecialist! Zeker het dimmen van LED is geen sinecure. Hier dien je onderscheid te maken tussen retrofit LED lampen en andere LED toestellen. 

 

  • Retrofit LED lampen:

Deze lampen worden gemaakt om te gebruiken in de plaats van de klassieke gloei- of halogeenlampen. Ze werken rechtstreeks op 230V netspanning, want alle benodigde electronica zit in de lampvoet verwerkt. Deze lampen zijn wel of niet dimbaar. Deze informatie vind je op de verpakking van de lamp zelf. Ook hier blijft de boodschap dat je de dimmers en lampen op elkaar moet afstemmen om perfecte resultaten te bekomen ! Verwacht niet dat je met een bestaande dimmer voor je oude halogeen installatie je LED lampen perfect zal kunnen dimmen! Als je dus de halogeenlampen door LED lampen vervangt en je wil ze dimmen, dan moet je het testen met de bestaande driver en indien het geen goed resultaat geeft, op zoek gaan naar de juiste dimmer. Vermeld hierbij zeker het aantal en type LED lampen dat je met de dimmer wenst te bedienen.

 

  • Toestellen met ingebouwde LED

Bij deze toestellen kan men de LED niet zelf vervangen. Ze kunnen met of zonder driver geleverd worden.

Als de driver ingebouwd is, dien je opnieuw te controleren of de driver dimbaar is of niet.

Moet je nog een aparte driver kopen bij de toestellen, dan kan je kiezen voor een dimbare of niet-dimbare driver.

In beide gevallen dien je de driver en dimmer ook nu weer op elkaar af te stemmen voor een perfect resultaat. Advies van een specialist is aan te raden!

 

 

Halogeenspots op 220 Volt. Wat is dit?

Het zijn op het eerste zicht exact dezelfde lampjes als de alomgekende halogeenspots op 12 volt (te gebruiken met transformator). Ze hebben echter geen transformator meer nodig! Je kan ze herkennen aan de lampvoet. Die ziet er ongeveer uit als de voet van een starter voor TL- lampen.

 


Zijn gloeilampen nu verboden sinds september 2009? Mag ik ze dus niet meer gebuiken?

Helemaal niet! Wel worden deze energie onvriendelijke lampen "uitgefaseerd". Dit houdt in dat men stapsgewijs de gloeilampen wil bannen door de productie en import ervan te verbieden. De eerste werd gestart in september 2009. Gloeilampen in voorraad in de EU mogen wel nog verkocht en gebruikt worden.


Natuurlijk raadt men aan om alternatieven te gebruiken die minder energie verbruiken en die zijn nu reeds in grote mate beschikbaar of zullen dit zeker zijn tegen die tijd. Zo zal je de klassieke gloeilampen - of het nu een kaars, bol of standaard gloeilamp is - kunnen vervangen door "HALOCO" lampen met exact dezelfde vorm en lichtcomfort. Deze lampen zullen echter 30% minder verbruiken en het energie label "C" dragen. Alleszins tot 2016 is hiermee het probleem opgelost!

Vanaf 2016 zullen de lampen het energie label "B" of hoger dragen.

Ondertussen sinds 2015 zijn de LED filament lampen beschikbaar, die qua licht en gevoel hetzelfde zijn als de gloeilamp van vroeger, maar je toelaten om 90% energie te besparen per lamp. De LED filament lampen zijn ook perfect dimbaar.

 

design & implementation by e2e NV