×
×

K9 San

poepbuis1   poepbuis2

 

Voordelen t.o.v. een afvalbak (uit ervaring te Blankenberge):

- de eerste exemplaren (uit inox vervaardigd) te Blankenberge dateren van 2003 en zijn nog als nieuw
- op heden is te Blankenberge nog geen beschadiging of slijtage vastgesteld, ook niet door vandalisme, dit door het zeer robuuste concept
- sluikstorten in en rond de hondenpoepbuizen is nihil
- door de (paal) vormgeving kunnen onbeperkt aantal hondenpoepbuizen worden geplaatst in een bepaalde zone of straat zonder dat het storend wordt
- een hondenpoepbuis mag pal voor om het even welk pand worden geplaatst zonder dat er klachten worden geuit. Integendeel, winkel- en horecauitbaters zijn blij met een doeltreffende oplossing voor hun deur
- er wordt totaal geen geurhinder waargenomen in de omgeving van een hondenpoepbuis. Aangezien de inhoud ook niet gedumpt wordt in een perswagen (huisvuilophaalwagen) worden de zakjes niet opengeperst (met de nadelige gevolgen inzake geurhinder)

 

Een demonstratie filmpje.
Deze demonstratie film toont hoe de hondenpoepbuis snel en makkelijk kan geleegd worden.

Een overzicht van de K9 san hondenpoepbuis met detail foto's in pdf formaat.

 

Historiek:

Aanleiding tot plaatsing van hondenpoepbuizen te Blankenberge:

Naast de bestaande infrastructurele voorzieningen zoals hondentoiletten en afvalkorven, de inzet van de hondenpoepmotto, de preventieve campagnes en repressieve optredens, bleef het stadsbestuur en haar technische dienst geconfronteerd met het hondenpoepprobleem.

Het verhogen van het aantal afvalkorven op het grondgebied van Blankenberge kon niet in optie genomen worden omdat iedere bijkomende traditionele afvalkorf een bijkomende bron van sluikstort vormt (er op of er rond).

De noodzaak rees om een nieuw duurzaam recipiënt te ontwerpen met als enige functie de mogelijkheid bieden aan hondenliefhebbers om zich op een eenvoudige manier te ontdoen van hun “plastiek zakje”, waarbij zo weinig mogelijk misbruik kan optreden.

 

Van waar komt het concept:

De eerste experimentele hondenpoepbuizen werden ontworpen en aangereikt door een personeelslid van de stedelijke technische dienst (Dirk Dewulf), die ondertussen de exclusiviteitsrechten heeft genomen op het huidige concept.

Het werd gelet op verschillende factoren zoals lediging, onderhoud, gebruiksgemak, geurhinder, herkenbaarheid, visuele hinder, aanleiding gevend tot sluikstort, vandalisme, veiligheid voor gebruikers en werknemers enz. een kantelende kegelvormige buis met een klein deksel boven voor het deponeren, en een groter deksel onder voor lediging. De buis wordt vastgezet aan zijn frame d.m.v. een hangslot. Door het hangslot te openen kan de buis kantelen voor lediging (zie foto boven).

Afmetingen constructie (overmeten): H: 116 cm, B: 35 cm, D: 22 cm

 

Proefperiode:

Een drietal van deze experimentele hondenpoepbuizen werden op strategische plaatsen ingeplant. Na een evaluatieperiode waarbij gelet werd op het effectief en correct gebruik van de hondenpoepbuizen en op eventueel sluikstort in en rondom de buizen, werd het experiment goedgekeurd.

Het concept werd, rekening houdend met het visueel aspect, verder ontwikkeld tot wat het op heden geworden is.

 

Bijkomende locaties:

Het plaatsen van de hondenpoepbuizen gebeurde in twee fasen. Na de eerste fase werd eerst opnieuw overgegaan tot een evaluatieperiode. Ook hier waren de resultaten aanmoedigend zodat een tweede lichting hondenpoepbuizen op het grondgebied van Blankenberge geplaatst werden.

In totaal werden te Blankenberge reeds 62 hondenpoepbuizen geplaatst en zijn er nu opnieuw twaalf bijkomende geleverd ! (september 2008)

 

Via deze kaarten kan je in één oogopslag zien waar alle hondenpoepbuizen staan in Oostende, in Middelkerke, Westende en Lombardsijde, in Blankenberge.

 

Internet:

via Google: intikken "hondenpoepbuizen" en u zult heel wat positieve zaken en referenties terugvinden hierover.

Sint-Truiden plant hondenpoepbuizen (Het Nieuwsblad 06-05-2008)

Hondenpoepbuizen moeten hinder oplossen (Krant van West-Vlaanderen 03-03-2009)

Speciale hondenpoepbuizen in gebruik (Gazet van Antwerpen 24-06-2009)

Oostende neemt hondenpoepbuis in gebruik (Het Nieuwsblad 12-04-2011)

Proefproject hondenpoepbuizen aan nieuw wandelpad Westhille (Nieuwsblad 04-07-2012)

Aankondiging: Verhoging aantal hondenpoepbuizen in Oostende (Oostende 01-10-2015)

Nieuwe straatvuilbakken en hondenpoepbuizen in Herentals (Herentals 18-11-2015)